3-4 Şubat'ta Zorlu PSM Turkcell Sahnesi'nde gerçekleşecek olan Spider-Man: Into the Spider-Verse Live In Concert etkinliğinde, İlker Aksungar, turntable'larıyla sahnede yer alacak ve filmin müziklerine özgü scratch'leriyle unutulmaz bir performans sergileyecek.
İlker Aksungar'ın kariyeri, DJ'likten figür koleksiyonlarına uzanan renkli bir serüvenle şekillenmiştir. Albümleri, DJ setlerinin yanında, aktif kullandığı YouTube kanalı, çok yakında çıkaracağı ikinci albümü ve kurucusu olduğu Housekeeper ve Frndzz gibi oluşumlarıyla Türkiye'nin elektronik müzik sahnesine hiç durmadan katkı sağlarken, aynı zamanda popüler kültürün derinliklerine daldığı devasa figür koleksiyonuyla da dikkat çekiyor. Bu röportajda, İlker Aksungar'ın müzik ve pop kültür aşkını keşfetmeye hazır olun!
İlker Aksungar'ın çizgi romanlara, pop kültüre ve figürlere olan düşkünlüğü ve koleksiyonerliği, onu Spider-Man: Into the Spider-Verse Live In Concert etkinliği için biçilmez bir kaftan haline getiriyor. Bu tutkusu, müziği ve pop kültürü bir araya getirerek etkinliğe kattığı benzersiz ve özel dokunuşla birleşecek.
Müziğe olan ilgin nasıl başladı? Bildiğimiz kadarıyla 80’lerin başında dayının kayıt stüdyosunda takılırken müziğe ilgi duymaya başlamışsın. Dayının kayıt stüdyosunda geçen o günlerin senin için özel bir anlamı var mı?
Aslında çok takıldığım söylenemez, dayımın bir plak kayıt stüdyosu vardı ve küçük dayım da orada DJ idi, ben biraz küçük dayımı rol model almış biri olarak ve daha sonrasında da dans müziği ve DJ'liğe çok hevesli biri olarak bu yolu seçtim.
Kariyerin boyunca sahneye çıktığın birçok etkinlik ve isim arasında hangi anı en çok hatırlıyorsun?
Frankie Knuckles'tan önce ve sonra çaldığım gece benim için unutulmazdı.
Kariyerin boyunca jüri üyeliği yaptığın yarışmalar ve SAE Institute'da eğitmenlik yapman sana ne kattı?
Birçok yarışmada jürilik ve mentörlük yaptım yapmaya da devam ediyorum, insanlara olabildiğince bu meslekle ilgili gerçekleri ve doğruları aktarmaya çalışıyorum. SAE bana eğitimin parayla olmaması gerektiği gerçekliğini kattı ve kısa süre içerisinde kendi ekibimi kurarak oradan ayrıldım ve daha underground bir şekilde bu işleri devam ettirdim.
Türkiye'nin en kapsamlı elektronik müzik oluşumu Housekeeper'ı ve Frndzz isimli oluşumu hayata geçirmenin arkasındaki amaç nedir?
Housekeeper'ı kurma amacım aslında sevdiğim ve ilgi duyduğum şeyleri house müzik ile bir araya getirmekti ve böylece müziğimi daha fazla insana duyurma fırsatım olacaktı ve oldu da... Anca müzikal olarak Housekeeper sadece bir house müzik oluşumuydu ve diğer tarzlarda müzik yapan insanlarında bu oluşum çok ilgisini çekip içinde yer almak istiyorlardı ben de müzikal olarak daha geniş bir kitleye ulaşabilmek adına Frndzz'i kurdum. Frndzz üzerine yaptığımız çalışmalarımız her geçen gün kapsamını artırarak devam ediyoruz.
İlk albümün Heyoka'yı yayınlayalı tam iki yıl olmak üzere. Çok beğendiğimiz ilk albümünün ardından yeni albüm için çalışmalara başladığını duymuştuk. Yeni albümün hakkında bize biraz bilgi verir misin? Yeni projelerin yolda ve yakın gelecekteki müzikal hedeflerini öğrenebilir miyiz?
Yeni albümüm de ilk albümüm gibi DJ'lik yaptığım tarzdan biraz daha uzak ve bu sefer 1 saatlik bir mixtape olarak yayınlanması planlanıyor. 6 aylık bir süreç içerisinde 4 parça halinde yayınlanacak. Normal şartlarda Ocak ayında çıkması planlanıyordu ama henüz mixing, mastering aşamasında olduğu için biraz daha beklememiz gerekecek.
Popüler kültüre olan yoğun ilgin aşikar. Sahibi olduğun dev bir oyuncak, figür ve popüler kültür koleksiyonun olduğunu biliyoruz. Koleksiyonunda bulunan yüzlerce figür arasından favori parçaların hangileridir?
Aslında bu kültüre neden popüler kültür dendiği hakkında hiçbir fikrim yok çünkü her an her yerde ulaşabileceğiniz şeyler değiller. :) Üzerinde Muhammad Ali ve Jeff Koons'un ıslak imzaları bulunan GOAT isimli kitap ve Frank Kozik'in Pray Hand isimli figürleri ve OBEY'in Bant dergisinin 50. sayısının kapağı için tasarladığı Atatürk posterleri favorilerim.
Dev oyuncak, figür ve popüler kültür koleksiyonunu nasıl başlattın? İlk edindiğin öğe hangisiydi ve onun özel bir hikayesi var mı?
Dev demeyelim de normalden bir parça fazla diyelim. :) Kendimi bildim bileli hep bir şeyleri biriktiririm ve anılara çok değer veririm. Figür toplamaya ne zaman başladığımı gerçekten tam olarak hatırlamıyorum ama 2000'lerin başından itibaren neredeyse 20 küsür yıldır bilinçli olarak topluyorum diyebilirim. Designer toy'lara olan ilgim ise dünyanın en büyük designer toy koleksiyoneri olan Selim Varol'un bir röportajını okuduktan sonra başladı ve yakın arkadaşım olan Ali Zilelioğlu ile birlikte gelişti.
Popüler kültüre olan bu büyük ilgi nasıl başladı? Çocukluğundan itibaren hangi popüler kültür öğeleri seni en çok etkiledi?
90'larda bütün oyuncaklar sanat eseri gibiydi bence hepsi çok detaylı ve özenli yapılan oyuncaklardı ve erişilmesi gerçekten çok zordu. Benim bu kültüre ilgi duymam sneakerlar ile başladı diyebilirim.
Sahip olduğun koleksiyon, müziğin ve sanatın yanı sıra hangi ilgi alanlarına odaklanıyor? Koleksiyonundaki çeşitlilik senin için ne ifade ediyor?
Ben genelde insanların çok fark etmediği ve underground işlerden hoşlanıyorum, hoşuma giden şeyler bir noktada popülerleşebiliyor ancak ben her zaman alt kültürlere önem verip destekleyen bir kişiyim. Koleksiyonumdaki çeşitliliği benim DJ'lik kariyerime benzetebiliriz hiçbir zaman tek bir tarz üzerinden gitmedim dinlemeyi sevdiğim her şeyi çalabildim... Farklı şeylerin bir araya gelip, tek bir şeymiş gibi gözükmesini sağlamak benim koleksiyonumdaki çeşitliliğin beni her alanda beslemesine yarıyor.
**"Spider-Man: Into the Spider-Verse Live with Orchestra" etkinliği sırasında sahnde DJ kabininde yerini alacaksın. Bu performans için özel bir planın var mı acaba? **
Bu proje için çok heyecanlıyım... Benim ilgi duyduğum her şeyi temsil ediyor ve hepsi bir arada... Yani benim yıllardan beri yaptığım koleksiyonum gibi de diyebiliriz aslında. Müzik, çizgi roman, animasyon, turntablism hayatımın tam olarak orta noktasında! Performans için tabii ki özel planlarım var ama spoiler veremem gelip görmelisiniz :)
Spider-Man: Into the Spider-Verse filminde Spider Man'in giydiği ayakkabıları giyerek sahneye çıkacak olmanın hikayesi nedir?
Spiderman: Into the Spider Verse filmi çıktığında özel olarak üretilen, Miles Morales karakterinin giydiği Air Jordan 1'ler koleksiyonumun en önemli parçalarından... Henüz hiç giymedim ve bu projede giymek bence en doğru yer! Ayakkabının hikayesini kendi YouTube kanalımda koleksiyonumu tanıttığım ve Şubat ayı içerisinde yayında olacak olan "46" isimli programımda anlattım. Bu etkinliğin backstage görüntülerinden oluşan bir Vlog da çekeceğiz. Bence bu konu hakkındaki hikayeleri oraya saklasam daha iyi olur. :)
Nereden buldun bu ayakkabıları? Gerçekten çok iyi parçalar!
2019 yılında Wunder'den satın aldım!
Spider-Man: Into the Spider-Verse Live with Orchestra etkinliği için sahneye çıkarken Spider-Man figürlerini de yanına alacak olmanın nedeni var mı? Bu figürler senin için özel bir anlam taşıyor mu?
Bu figürleri pandemiye neredeyse girerken kendime doğum günü hediyesi olarak satın aldım ve herkes eve yiyecek depolarken benim bu figürleri satın almam yakın çevremden biraz tepki görmüştü. Fakat görüyorsunuz ki; hayatta bazı şeyler birbirini bir şekilde buluyor bu da benim manifestlediğim bir şeymiş diyebiliriz.
3-4 Şubat tarihlerinde Zorlu PSM Turkcell Sahnesi’nde gerçekleşecek senfonik orkestra müziğini hip-hop ile harmanlayan bir müzik içeren Spider-Man: Into the Spider-Verse Live with Orchestra etkinlikte Akademi Ödüllü filmin gösterimi de yapılırken bir orkestra ve bolca scratch atılan pikaplarla sahnede canlı olarak birleştirenlerden biri olacaksın. Böyle bir etkinlikte sahne alacak olmak sana nasıl hissettiyor?
Çok önemli bir etkinlik ve bu soruyu duymak bile beni fazlasıyla heyecanlandırıyor. Bu etkinlik için benimle çalışmayı isteyen Zorlu PSM ekibine teşekkür ediyorum.