PSM ATÖLYE
PSM ATÖLYE HAKKINDA
PSM Atölye, Zorlu PSM’nin 2022 yılından itibaren alanında uzman eğitmenlerle birlikte tiyatroya yeni yetenekler kazandırmak, özgün içeriklerin zenginleşmesini sağlamak ve tiyatronun sürdürülebilirliğine katkı sağlamak amacıyla ücretsiz olarak sunduğu eğitim programıdır.
PSM Atölye, Alice Müzikali, Aşık Shakespeare, Saatleri Ayarlama Enstitüsü ve daha birçok oyunun ödüllü yönetmeni Serdar Biliş’in küratörlüğünde 18-35 yaş arası tüm gençlere işin mutfağına girme fırsatı sunarak, Dramatik Yazarlık, Tiyatro Yönetmenliği ve Tiyatro Yapımcılığı programlarıyla sektöre nitelikli tiyatro üreticileri kazandırmaktadır.
Zorlu PSM’nin dünya standartlarındaki teknik alt yapısı ve tiyatro alanındaki geniş ekosisteminin sağladığı avantajların yanı sıra eğitmen kadrosunda Türkiye’de alanında öncü yönetmenler, oyun yazarları ve yapımcılarla uluslararası isimlerin yer aldığı PSM Atölye’de, Dramatik Yazarlık sınıfında; Aylin Alıveren, Murat Mahmutyazıcıoğlu, Özlem Hemiş, Suzanne Bell, Tiyatro Yönetmenliği sınıfında, Serdar Biliş, Özlem Hemiş, Özlem Özhabeş, Sean Holmes, Barış Arman ve Tiyatro Yapımcılığı sınıfında Ayşegül Beyazdağ, Cem Görk, Evrim Zeybek, Hakan Silahsızoğlu, Pelin Ekinci Kaya bulunuyor.
Zorlu PSM’nin, topluma, bireye, çevreye, sanata ve sanatçıya değer katacak hedefler doğrultusunda yürüttüğü stratejisi Akıllı Hayat 2030 kapsamında hayata geçirilen ve Mey|Diageo’nun kurumsal desteğiyle düzenlenen PSM Atölye, toplamda 22 farklı oyunu sahneye koyarak tamamladı ve tüm sezonlar boyunca 71 genç sanatçı adayını sektöre kazandırdı.
PSM Atölye, dördüncü sezonunda da Mey|Diageo’nun kurumsal desteğiyle teorik-pratik eğitimlerine devam ederek, sezon sonunda mezun olan gençlere hem Zorlu PSM Prodüksiyon’larında istihdam sağlamak hem de sektördeki çeşitli projelere kazandırma hedefiyle çalışmalarına devam etmektedir.
SUZANNE BELL
Suzanne Bell, İngiltere’de 20 yıldan fazla dramaturg olarak çalışan Suzanne Bell aynı zamanda Channel 4, Lime Pictures, United, Granada, BBC, BFI ve Creative England gibi bir dizi TV ve film şirketinde geliştirme alanlarında deneyime sahiptir. 2019 yılında Dramaturjide Kenneth Tynan Ödülü'ne layık görüldü. 2020'de Writers' Guild of Great Britain tarafından Winsome Pinnock tarafından aday gösterilen Olwen Wymark Tiyatro Teşvik Ödülü'nü kazandı. Exchange Theatre'da Simon Stephens, Winsome Pinnock, Rona Munro, Hattie Naylor, Kendall Feaver, Rory Mullarkey, Alistair McDowall, Insook Chappell ve Anna Jordan'ın oyunları da dahil olmak üzere ödüllü birçok yapımda çalıştı. Halen Stef Smith, Zodwa Nyoni, Chino Odimba ve Testament ile projeler üzerinde çalışıyor. PSM Atölye’de karakter, hikaye, biçim, imge, yapı, diyalog gibi kavramlar konusunda dersler verecektir.
SEAN HOLMES
Sean şu anda Shakespeare's Globe'da Yardımcı Sanat Yönetmeni olarak görev yapmaktadır. Bundan önce Lyric Hammersmith'in Sanat Yönetmeni olarak çalıştı. Shakespeare's Globe'daki önceki çalışmaları arasında Much Ado About Nothing (2024), Comedy of Errors (2023), The Winter’s Tale (2022), The Tempest (2022), Hamlet (2021), Twelfth Night (2020), Holly Race Roughan ile birlikte yönettiği Metamorphoses (2020), A Midsummer Night’s Dream (2021, 2019) ve Ilinca Radulian ile birlikte yönettiği Henry VI (2019) yer almaktadır. Lyric Hammersmith'deki çalışmaları arasında ise The Seagull, Terror, Shopping and Fucking, Bugsy Malone, A Midsummer Night’s Dream (Birleşik Krallık Turu / Manchester Royal Exchange / Brisbane Festivali / Dublin Uluslararası Festivali), Herons, Secret Theatre Shows 1, 2, 3, 5 ve 7, Cinderella, Desire Under the Elms, Morning, Have I None, Saved, Blasted (2011 Olivier Ödülü, Bağlı Bir Tiyatroda Üstün Başarı Ödülü kazananı), A Thousand Stars Explode in the Sky, Ghost Stories (aynı zamanda Duke of York’s / Liverpool Playhouse / Toronto Panasonic Theatre / Arts Theatre), Three Sisters ve Comedians yer almaktadır. 2016 yılında Sean, Dublin'deki Abbey Theatre'da The Plough and the Stars oyununu yönetti (aynı zamanda İrlanda / ABD Turu). Sean, 2001'den 2006'ya kadar Oxford Stage Company'nin Yardımcı Yönetmeni olarak görev yaptı ve ayrıca National Theatre, RSC, Tricycle, Royal Court, Donmar Warehouse, Chichester Festivali Tiyatrosu ve Dublin'deki Abbey Theatre'da da çalıştı.
PELİN EKİNCİ KAYA
1975 İstanbul doğumlu Pelin Ekinci Kaya, Üsküdar Amerikan Lisesi (1993) ve Bilkent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden (1997) mezun olduktan sonra iş hayatına sigorta sektöründe kurumsal pazarlama departmanında başladı. 1999 – 2002 yılları arasında telekomünikasyon sektöründe Pazarlama ve İş Geliştirme Yöneticisi olarak görev yaptı. Film sektöründe çalışmaya 2002 yılında FilmTurk A.Ş.’de Pazarlama ve İş Geliştirme Müdürü olarak başladı. İlk görev aldığı sinema filmleri Rus Gelin ve GORA oldu. 2004 – 2011 yılları arasında Fida Film’de Yapım ve Dış Alımlar Grup Başkanı olarak firmanın sinema filmleri, dizi yapımları, ortak yapım projeleri ve yurtdışı film alımlarından sorumlu İcra Kurulu üyesi olarak çalıştı. Aynı dönemde uluslararası festival ve marketlere katılım sağlayarak; Lionsgate, Newline, Summit Entertainment, Lakeshore Entertainment vb. stüdyolardan 300’den fazla yabancı filmin Türkiye lisanslamasını gerçekleştirdi. 2011 – 2016 yılları arasında bağımsız uygulayıcı yapımcı olarak çalışan Pelin Ekinci Kaya; 2017 –2019 arası BKM’de Yapım ve Dış Alımlar Direktörü & İdari Yapımcı olarak, 2020 – 2021 arası ise OGM Pictures bünyesinde Genel Müdür & Yapımcı olarak iş hayatına devam etti. Aynı zamanda İstanbul Film Akademi ve Anadolu Üniversitesi ile çeşitli yapımcılık atölyeleri ve e-sertifika programlarında eğitmen olarak iş birliği yaptı. An itibariyle Netflix Türkiye bünyesinde Yapımlar Direktörü olarak görev almaktadır. Bugüne kadar 50’den fazla film ve dizide yapımcı olarak görev alan Pelin Ekinci Kaya’nın filmografisinde yer alan bazı projeler; Zeytin Ağacı, Atiye, Kâğıttan Hayatlar, Organize İşler Sazan Sarmalı, İstanbul Kırmızısı, Ekşi Elmalar, Kelebeğin Rüyası, Kocan Kadar Konuş, Pek Yakında, Cebimdeki Yabancı, Aile Arasında, Yol Arkadaşım, Acı Tatlı Ekşi, Celal ile Ceren, Patron Mutlu Son İstiyor, A.R.O.G., Yahşi Batı, Nefes Vatan Sağolsun, Av Mevsimi, Sınav, Kabadayı…
ÖZLEM ÖZHABEŞ
Kadir Has Üniversitesi Tiyatro Bölümü'nde öğretim görevlisidir. Middlesex Üniversitesi'nde Tiyatro Yönetimi üzerine yüksek lisans yapmış ve İstanbul Üniversitesi'nden Tiyatro Eleştirisi ve Dramaturji lisans derecesi almıştır. Ayrıca Studio Oyuncuları’nda oyunculuk ve sanat eğitimi almıştır. SAHNE Kadir Has’ta "Fırtına", "Romeo ve Juliet", "Yaz Kırsalı" ve "On İkinci Gece" gibi oyunları yönetmiştir. Matra destekli "Taş" projesinde proje yöneticisi ve yönetmen olarak görev almıştır. Londra'da dramaturg ve yönetmen olarak çeşitli projelerde bulunmuştur. Kadir Has Üniversitesi'nde doğaçlama, dramaturji ve ses eğitimi dersleri vermektedir. Linklater ses eğitimi üzerine çalıştaylara katılmış ve bu konuda eğitimler vermektedir. Commedia Dell'Arte ve Biyomekanik alanlarında eğitim almış, Türkçe ve İtalyanca'yı akıcı şekilde konuşmakta, İngilizce'de de yetkindir.
MURAT MAHMUTYAZICIOĞLU
Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Bölümü’nü bitirdi.Studio Oyuncuları’nda oyunculuk eğitimi aldı. Kadir Has Üniversitesi Film ve Drama Bölümü’nde yüksek lisans yaptı. Studio Oyuncuları, İkincikat, Yanetki Tiyatrosu gibi birçok ekipte oyunculuk yaptı. İlk sahnelenen oyunu Şekersiz’i Yanetki Tiyatrosu’nda yönetti ve oyuncu kadrosunda yer aldı ( 2013 ). İlk yazdığı oyun Fü ise Mayıs 2014’te İstanbul Uluslararası Tiyatro Festivali’inde ilk gösterimini yaptı ve ardından birçok kez sahnelendi. Ağustos 2016’da Bam İstanbul’u kurdu. Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin oyunuyla 2016-2017 sezonunda Afife Ödülleri’inde ve Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Ödülleri’nde yılın yerli oyun yazarı seçildi. Aynı ekiple Kader Can’ı yazdı ve yönetti.( 2018 ). Izdırap Korosu projesiyle İKSV tarafından Gülriz Sururi-Engin Cezzar Teşvik Ödülü’nü aldı. Sahnelenen oyunları; Şekersiz ( 2013 ), Fü (2014), Aynur Hanım’ın Bebeği (2015), Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin (2016), Sevmekten Öldü Desinler(2017), Kader Can ( 2018). Bir yol hikayesi olarak tanımladığı Toz’u 2019 yılında yazdı.
HAKAN SİLAHSIZOĞLU
İngiltere'de bulunan Bristol Old Vic Theatre School oyunculuk bölümü mezunudur. 2009-2013 yıllarında Talimhane Tiyatrosu’nda oyunculuk yapmış ve AB projeleri de dahil ulusal ve uluslararası projelerde koordinatör ve yapımcı olarak çalışmıştır. 2012-2018 tiyatro sezonlarında Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri Jürisi'nde yer almıştır. New York merkezli International Society of Performing Arts'a (ISPA) 2016-2018 yıllarında global fellow olarak katılmıştır. Çocuklar için performans sanatları alanında dünyanın en prestijli kongresi olan “International Performing Arts for Youth'un (IPAY)” seçici kurulu ve yönetim kurulunda yer almıştır. Tiyatro Kooperatifi’nin ve Uluslararası Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Birliği (Assitej) Türkiye Merkezi’nin yönetim kurulunda yer almaktadır. 2020 - 2024 yılları arasında Londra'daki Watermans Arts Centre'ın Çocuk Tiyatrosu Baş Program Direktörü olarak çalışmıştır. Hakan, 2016’dan bu yana Türkiye'nin Bebekler ve Çocuklar için tek Uluslararası Sanat Festivali olan Atta Festival'in kurucusu ve direktörüdür.
EVRİM ZEYBEK
Evrim Zeybek, KREK Film’de yapımcı olarak çalışmaktadır. İstanbul Bilgi Üniversitesi "Sahne Sanatları" ve "Psikoloji" bölümlerinden çift anadal mezunu olan Zeybek, kariyerine öğrenciyken Türkiye'nin köklü organizasyon şirketlerinden Pozitif ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nda çalışarak başladı. Berlin Sanat Üniversitesi (UdK) - “Dans, Kontekst ve Koreografi” bölümünde bir yıl geçirip çeşitli performanslar ve festivaller organize ettikten sonra, eğitimini tamamlamasının ardından tiyatro ve film yapımcısı Nisan Ceren Özerten ile çalışmaya başladı. Özerten ile çalışırken, “Alice Müzikali”, “Dünyada Karşılaşmış Gibi”, “Terk”, “Evlat” ve “Kürk Mantolu Madonna” gibi prodüksiyonlarda yönetici, koordinatör ve finansal sorumlu olarak görev aldı. Ayrıca çağdaş tiyatro anlayışı ve yaratıcı ses tasarımlarıyla hikâye anlatıcılığına yeni bir soluk getirmeyi hedefleyen, yeni nesil audio-drama projesi Podacto ve Podacto Stüdyo’nun yaratımı ve uygulanmasındaki organizasyonu ve finansal işleyişini sağladı. 2019 yılında, Berkun Oya tarafından yazılıp yönetilen Netflix orijinal dizisi “Bir Başkadır”ın (Ethos) hukuk koordinatörü olarak çalıştı. “Uysallar”, “Kuş Uçuşu”, “Aşk 101”, “Pera Palas'ta Gece Yarısı”, “Yeşilçam”, “İyi Adamın 10 Günü” gibi farklı tür ve pazarlarda yer alan, dijital platformlara yönelik Türk yapımlarında telif danışmanı olarak çalışmaya devam etti. Son olarak, Berkun Oya tarafından yazılıp yönetilen Netflix orijinal dizisi "Kuvvetli Bir Alkış”ın yapımcılığını üstlendi.
CEM GÖRK
1975 yılında İzmir’de doğdu. 1995 yılında H.Ü Konservatuarı Bale bölümünden mezun oldu. Çağdaş dansçı, tasarımcı, yürütücü yapımcı, sahne ve turne yöneticisi olarak çalıştı ve halen devam ediyor. İstanbul’da kurucusu olduğu ajans içinde ekibiyle ulusal ve uluslararası çok işe imza attı, atıyor. İki kariyeri paralel olarak sürdürmeye devam etti, ediyor.
BARIŞ ARMAN
Yönetmen ve oyuncu Barış Arman, İstanbul Teknik Üniversitesi mimarlık bölümünde başladığı lisans eğitimini Haliç Üniversitesi tiyatro bölümünde tamamladı. İstanbul Devlet Tiyatrosu ve Craft Tiyatro’da oyuncu olarak görev aldı. Çeşitli tiyatrolarda çevirileri sahnelendi. 2017 yılında Lincoln Center Theatre's Directors Lab’e tüm dünyadan katılan 70 yönetmen arasında yer aldı. Kadir Has Üniversitesi Film ve Drama yüksek lisans programından mezun oldu. Chevening bursu ile gittiği LAMDA (London Academy of Music and Dramatic Arts)’da tiyatro yönetmenliği alanında ikinci yüksek lisansını tamamladı. Afife Tiyatro Ödülleri, Direklerarası Ödülleri, Yeni Tiyatro Dergisi, Üstün Akmen Ödülleri ve Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri’nde birçok dalda ödül alan Hedwig ve Angry Inch (Kazan Dairesi)’in ardından Olağan-içi Bir Gezi (24. İstanbul Tiyatro Festivali), Son Beş Yıl (Tebdil-i Mekan), Flu Lysistrata (BBT & 26. İstanbul Tiyatro Festivali), Cabaret (Trabzon Devlet Tiyatrosu) isimli oyunları sahneledi. Konvansiyon dışı tiyatro biçimleri ile ilgilenen Barış Arman seyirci merkezli ve mekana duyarlı performanslar üzerinde çalışmalarını sürdürmekte, çeşitli kurumlar altında devised theatre atölyeleri yürütmekte, Kadir Has Üniversitesi tiyatro bölümünde öğretim görevlisi olarak çalışmalarına devam etmekte ve tiyatro yönetmenliği pedagojisi üzerine doktora çalışmasını sürdürmektedir.
AYŞEGÜL BEYAZDAĞ
Ayşegül Beyazdağ 1987 yılında İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi bölümünde tamamladı. 2007 yılında katıldığı DOT Tiyatro bünyesinde “Kürklü Merkür” projesi ile çalışmaya başladı. 2007’den günümüze DOT Tiyatro’nun sahnelediği, aralarında “Vur / Yağmala / Yeniden” ve “Kutlama”nın da bulunduğu 33 oyunun tamamında proje yöneticiliği ve DOT’un ev sahipliği yaptığı 7 sahnesinin mekan yönetim sorumluluğu görevini gerçekleştirdi. Eş zamanlı olarak Omnia Yapım’ın yürütücü yapımcılığını üstlendiği “Toz”, “Sırça” oyunlarında ve yakın gelecekte BKM, İKSV ve id iletişim tarafından prodüksiyon sahipliği yapılacak müzikal ve tiyatro oyunlarında kariyerini devam ettiriyor. Tiyatro/Seyirci etkileşiminden aldığı ilhamla sanat kurumlarıyla ortak projeler üretmeye devam edecek.
AYLİN ALIVEREN
Aylin Alıveren 1971 yılında Ankara’da doğdu. Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi DTCF tiyatro bölümü Tiyatro Tarihi ve Teorisi Ana Sanat dalında yaptı. 1999-2007 yılları arasında Pera Güzel Sanatlar okulunda tiyatro tarihi ve dramaturgi dersleri verdi. 1999 yılından bugüne kadar halen Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservaturarı Tiyatro bölümünde Metinlerle Dünya Tiyatro Tarihi dersini vermektedir. 2018'den itibaren Kadir Has Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Tiyatro bölümünde de sözleşmeli olarak çalışmaktadır. Milliyet Sanat , Kitap-lık ve Art Unlimited dergilerine tiyatro, sinema ve edebiyat alanında inceleme eleştiri yazıları kaleme aldı. 1997 yılından itibaren Tiyatro Ti, Kara Tiyatro, Açık Tiyatro, DOT, Tiyatro D22, BuluTiyatro ve DasDas gibi çeşitli tiyatro topluluklarının prodüksiyonlarında dramaturgluk ve yönetmen yardımcılığı yaptı. Çeşitli televizyon dizilerinde senarist olarak görev aldı. İki dönem süresince Afife Tiyatro ödüllerinin jürisinde görev yapmış olan Aylin Alıveren 2018 yılında Türkiye Tiyatro Eleştirmenleri Birliğinin üyesi oldu. Murat Uyurkulak ile beraber Şubat 2019’da prömiyer yapmış olan “Alice” müzikalinin sahne uyarlama metnini kaleme aldı.
GEÇMİŞ YILLARDA ATÖLYE
- Pelin Ekinci Kaya Yapımcı
- Suzanne Bell Dramaturg
- Ebru Nihan Celkan Yazar
- Cemil Demirok Yapımcı
- Ayşegül Beyazdağ Koordinatör
- Özlem Özhabeş Oyuncu
- Aylin Alıveren Oyuncu
- Cem Görk Yapımcı
- Murat Mahmutyazıcıoğlu Yazar
- Özlem Hemiş Tiyatro Eleştirmeni
- Serdar Biliş Yönetmen
Zorlu PSM, tiyatroya yeni yetenekler kazandırmak ve sektörün sürdürülebilirliğine katkıda bulunmak amacıyla Mey | Diageo'nun katkılarıyla hayata geçirdiği yetenek geliştirme programı PSM Atölye'nin dolu dolu geçen 2. sezonu sona erdi.
Zorlu PSM, tiyatroya yeni yetenekler kazandırmak ve sektörün sürdürülebilirliğine katkıda bulunmak amacıyla ilk yetenek geliştirme programı PSM Atölye’yi hayata geçirdi. 7 ay boyunca 24 kişiyle süren eğitimler sonunda ilk mezunlarını verdi.