YILIN EN İYİ MÜZİKLERİ 2024: CAZ'DAN ALTERNATİF VE METAL'E, INDIE'DEN ELECTRONIC'E
Müzik dünyasının nabzını tutan Zorlu PSM Blog, müzik yazarları, müzisyenler, DJ’ler ve sektörün önde gelen isimlerinin 2024’te en çok beğendiği albümleri, şarkıları ve DJ setlerini bir araya getirdi. Caz, indie, punk, psychedelic, electronic, techno ve daha fazlasıyla dolu bu seçki, yılın ruhunu yansıtan bir müzik şöleni sunuyor. Bu ilham verici seçkiyi keşfetmek için hemen göz atın!
Cazkolik
Cazkolik'e göre Yılın En İyi Yerli Albümleri (Alfabetik)
Cazkolik'e göre mutlaka dinlenilmesi gereken yerli albümler:
Cazkolik'e göre Yılın En İyi Yabancı Albümleri (Alfabetik)
Charles Lloyd - The Sky Will Be Sill be There Tomorrow
David Murray Quartet - Francesca
Geri Allen, Kurt Rosenwinkel - A Lovesome Thing
Iasiah Collier The Chosen Few - The Almighty
Iiro Rantala HEL Trio - Tough Stuff
Kamasi Washington - Fearless Movement
Shabaka - Perceive Its Beauty, Acknowledge Its Grace
Uygar Taylan - Gazeteci
Uygar Taylan'a göre 2024'ün En İyi Albümleri
1- The Cure - Songs of A Lost World
3- Billie Eilish - Hit Me Hard And Soft
4- Michael Kiwanuka - Small Changes
10- Adamlar - Kahırlı Merdiven
2024, farklı müzik türlerinin bir araya gelerek yeni duygular yarattığı hem eski efsanelerin dönüş yaptığı hem de yeni yeteneklerin parladığı bir yıl olarak müzik tarihinde yerini alacak. 16 yıl aradan sonra ‘Songs of a Lost World’ albümüyle dönüş yapan efsanevi grup The Cure bu yıl adeta tüm müzik listelerini salladı. The Smile’ın ocak ayında yayımladığı ikinci albümü ‘Wall of Eyes’ın henüz etkisini üzerimizden atamamıştık ki grup aynı yılın ekim ayında ‘Cutouts’ adını taşıyan üçüncü albümünü yayımlayarak “Bakın, daha iyisi var!” dercesine çıtayı daha da yükseltti.
Billie Eilish’in ‘Hit Me Hard and Soft’ albümünün başarısı şüphesiz tüm yıla yayıldı. ‘CHIHIRO’, kesinlikle bu yılın simge şarkılarından biriydi. Yılın en çok ses getiren isimlerinden bir diğeri ise Billie Eilish ile ortak çalışması ‘Guess’ şarkısına imza atan Charli XCX oldu. Charli, ‘Brat’ albümüyle pop gündeminin zirvesine oturdu.
2024’ün müzikalite açısından dinlemeye doyamadığımız çalışmalarından biri de Michael Kiwanuka’nın ‘Small Changes’ albümüydü. Birbirinden nefis gitar sololarına sahip albümde, Lowdown (Part II) dinleyiciye gerçek bir “eargasm” hazzı sunuyor.
Ezhel’in ‘Derdo’ ve ‘7/24’ gibi başarılı parçalarını içeren yeni albümü de bu yılın kesinlikle en iyilerindendi. Albüm, gurbetten memleketine özlemle bakan Ezhel’in hasret duyduğu şeyleri kendi özgün diliyle anlattığı bir hikâye sunuyor. Jakuzi’nin bu yıl ilk bölümü yayımlanan üçüncü albümü Madalyon, Kutay Soyocak’ın şiirsel bir üslupla yazdığı şarkı sözleri ve yeni seslere açık sound’uyla dikkat çekiyor. Albüm, Ezgi Daloğlu’nun ‘Sahipsiz Gölge’deki nefis saksafon solosuyla zirveye ulaşıyor.
Gülşah Turgut - Radyo Eksen
Gülşah Turgut'a göre 2024'ün En İyi İlk Albümleri
1- Whitelands - Night-bound Eyes Are Blind To The Day
3- Deadletter - Hysterical Strength
7- Nia Archives - Silence Is Loud
8- Mk.gee - Two Star & the Dream Police
Beat Sommelier - Ant Arın Şermet
Beat Sommelier'e göre 2024'ün En İyi Albümleri
3- Billie Eilish - Hit Me Hard and Soft
4- The Cure - Songs of a Lost World
5- Amyl and the Snifflers - Cartoon Darkness
Wunderhorse’un en büyük şansı Jacob Slater gibi eskiyle yeniyi bir araya getirebilen bir frontman’e sahip olması. Albüme adını veren ‘Midas’, çok basit 4 akor üzerine kurulu olduğu gibi prodüksiyon harikalarına sahip olmayan, eski tip bir şarkı. Hatta bu albümün tamamı, eski tip duyulurken yeni hikayeler anlatabilen şarkılardan oluşuyor. ‘Rain’, ‘Emily’, ‘Cathedrals’ ve ikinci yarısında kakofoni gibi duyulan efektlerden başarılı bir sonuç çıkaran ‘Aeroplane’. İlk albümleri “Cub” ile başladıkları, Gang of Four, Buzzcocks, Wire, The Slits’in 70’lerin sonuyla birlikte açtığı post-punk yolunun en organik birkaç grubundan biri olma hüviyetini “Midas”la çok daha geniş ölçekte gösterdiler. Bir sonraki adımları şimdiden ilgi çekici. Ancak oraya kadar “Midas”ı doya doya dinlemek lazım.
Thom Yorke ve Jonny Greenwood’un bir araya gelmesiyle ortaya çıkan her notaya kefil olabilecek milyonlarca insan olarak yaşamımızı sürdürüyoruz. “Wall of Eyes”, 2021’de başladıkları The Smile projesinin ikinci albümü olarak tarihteki yerini alırken, 30 yılı aşkın süredir müzik üretseler de hala cephanelerinin dolu olduğunu ve bizleri etkilemeye devam edeceklerinin en iyi örneğiydi. Sam Petts-Davies’in prodüktörlüğünde kaydedilen albümün tamamı, kusursuz parçalardan ve Yorke-Greenwood ortaklığının günümüze taşınmış en özgün halinden oluşuyor. Orkestral düzenlemeler de var. Değişken şarkı yapıları da… Ancak mutlak bir şey varsa The Smile’ın, Radiohead’in bir yan kolu olarak görülmemesi gerektiği. Başlı başına özel bir grup olduğu ve onun tadını çıkarmamız gerektiği. ‘Bending Hectic’, ‘Read the Room’ ve albüme adını veren ‘Wall of Eyes’a bakmanızı öneririz.
Billie Eilish - Hit Me Hard and Soft
Yılın en büyük müzik olaylarından biriydi Billie Eilish’in 17 Mayıs’ta çıkardığı “Hit Me Hard and Soft”. Abisi FINNEAS ile ilk albümünden bu yana her şeyi birlikte üreten bu ortaklıkla günümüzün en büyük pop figürlerinden birine dönüşen Billie, bu albümüyle birlikte müziğini sadeleştirdi. İlk albümünde elektronik müzik üzerinden kurduğu dünyasıyla adını herkese duyuran sanatçı, sonraki albümünde downtempo, hatta yer yer jazz-pop yapmıştı. “Hit Me Hard and Soft” ise tamamı hit şarkılardan oluşan, genç yetişkinliğin getirdiği kırılganlığı, pişmanlıkları anlatırken ağlak bir tarzı tercih etmedi. “Yaptım ve bu sayede öğrendim” dercesine şarkıların müziklerinde FINNEAS, harikalar yarattı. Albümün tam ortasında yer alan ‘Chihiro’, ‘Birds of a Feather’, ‘Wildflower’, ‘The Greatest’ ve ‘L’Amour da Vie’, üst düzey bir sanatçının iki üç albümüne yetecek yaratıcılığa sahip. Ama Billie Eilish’in hem 2024’e hem de muhtemelen geleceğe damga vurmasını sağlayacak yaratıcılığı ve üretkenliği bu durumlarda öne çıkıyor. Bu albüm de birkaç 10 yıl sonra, 2020’ler denince gösterilecek işlerden olacak…
The Cure - Songs of a Lost World
16 koca sene. The Cure’un yeni bir şarkısını, albüm formatında dinleyebilmek için beklediğimiz süre… Robert Smith, kariyerinin sonlarında olduğunu kabul etse de kendi geçmişinin kötü bir kopyası olma tuzağına düşmeyip hala anlatacağı şeyler olduğunu “Songs of a Lost World”de gösterdi. Yıllar içinde birlikte yol yürüdüğü birçok aile ferdini, arkadaşını, dostunu kaybederken, onun tanıdığı dünyanın değiştiğiyle yüzleştiği bu albüm, bir nevi geçmişe ve geleceğe yakılan bir ağıt. Ama oyunbaz fikirleri ‘Drone: Nodrone’da kendine yer bulurken, “Seventeen Seconds”, “The Head on the Door” arasındaki gotik dönemi de kucaklamaktan geri durmadı. Hangi birini öne çıkarabiliriz ki bu albümdeki şarkıların? ‘Endsong’un 5 dakikalık muhteşem girişini mi? Yoksa ‘A Fragile Thing’in “Pornography”den fırlamış melankolisini mi? Yeni bir The Cure albümü için bir daha 16 yıl beklemeyiz muhtemelen. Ne yapsalar bizim için yeri ayrı. “Songs of a Lost World” de bizi bekleyen kışın fon müziği olmaya hazır…
Amyl and the Sniffers - Cartoon Darkness
Amy Taylor, günümüzün en heyecan verici ve enerjik sahne önü figürlerinden biri. Amy’nin Bikini Kill ile The Stooges’ın birleşimi sahne personasına eklenen müzikalite, grubun günümüz punk sahnesindeki en etkileyici isimlerden birine dönüşmesini sağladı. Önceki iki albümünde öfkeli ve agresif olan Amyl and the Sniffers, “Cartoon Darkness” ile daha farklı sulara girmeyi ve agresifliğini korurken, bu kadardan ibaret olmadıklarını gösterdi. ‘Big Dreams’i bu doğrultuda albümün amiral şarkısı olarak görebiliriz. Etrafına dizilen, ‘Jerkin’, ‘Tiny Bikini’, ‘U Shouldn’t Be Doing That’ ise grubun alışkın olduğumuz çizgisini teyit ediyor. Ancak albümden bize kalan şey şu ki Amyl and the Sniffers, her zaman olduğundan daha merak edilen bir grup ve bir sonraki hamlelerinin nasıl olacağını kendilerinden başka kimse bilmiyor. Bu da başlı başına büyük bir iş. “Cartoon Darkness”, sırf bu sayede bile yılın en önemli albümlerinden biri.
Paslanmaz Kalem - Kerem Onan
Paslanmaz Kalem'e göre 2024'ün En İyi Albümleri
1- Blood Incantation - Absolute Elsewhere
2- David Gilmour - Luck and Strange
3- Ulcerate - Cutting the Throat of God
4- Jerry Cantrell - I Want Blood
5- The Cure - The Cure Songs Of A Lost World
6- Beth Gibbons - Lives Outgrown
7- Job For A Cowboy - Moon Healer
8- Knocked Loose - You Won't Go Before You're Supposed To
10- Akhyls - House of the Black Geminus
Paslanmaz Kalem'in yazarlarıyla bir araya gelerek, alternatif ve metalin sınırlarını zorlayan, dinleyenleri farklı dünyalara taşıyan eserleri keşfettik. Sert rifflerden duygusal derinliklere, karanlık The Cure sound'undan Kendrick Lamar'a uzanan bu seçki, müzikseverleri enerji dolu bir yolculuğa çıkaracak.
Blood Incantation - Absolute Elsewhere
Blood incantation’dan mutlak evrene davet 2011 yılında, tam da üçüncü death metal dalgasının ortasında kurulan Denver / Colorado'lu bir death metal grubu Blood Incantation. Onları türdaşlarından ayıran en önemli özellik ise sadece lirikal konseptlerini 70'lerin progresif ve psikedelik rock grupları gibi astral seyahat, uzaylı fezalı mevzular, evrenin boyutları gibi konular üzerine kurmuş olmaları değil, 90'larda başlayan "sound savaşları"nın getirdiği parlak dijital kayıtlar yerine, tamamen analog olarak death metal şarkıları kaydetmeyi tercih etmeleri.
Grubun, tam anlamıyla "sahibiyle Facebook'da muhabbet ederek plak satın alabileceğiniz kadar" yerin altından gelen efsane plak firmalarından Dark Descent Records'dan yayınladığı kayıtlarda giderek death metal dünyasında adından kalıcı şekilde söz ettirir hale gelmesi de, bu lirikal konsepti olabildiğince doğal bir sound ve progresif / psikedelik rock gruplarına özenen uzun ve detaylı şarkı düzenlemeleri sayesinde gerçekleşti diyebiliriz. Biz kendilerine kısaca "nerd death metal" diyoruz. Zira ikinci albüm "Hidden History Of The Mankind"ın başarısından sonra metal janrının en meşhur ve dağıtımı geniş firmalarından Century Media ile anlaşarak, nihayet kulağından baklayı çıkardı Blood Incantation.
Firmadan yayınlanan ve tamamen ambient bestelerden oluşan "Timewave Zero" kısa çaları ile Century Media'ya merhaba diyen grup, ışık hızıyla death metal'in kalelerinden aforoz edilirken, grup kimseyi kafasına takmadan yeni albümü "Absolute Elsewhere" ile çıtayı daha da yükselterek bildiğiniz klasik death metal riflerinin ve vokallerinin arasına yerleştirilmiş psikedelik rock ve ambient pasajlarla yıllar önce Atheist, Cynic ve Pestilence gibi grupların peşinden müziklerindeki sonraki aşamayı keşif yoluna çıktı.
Açıkçası son on yılda Opeth gibi metal kökenli gruplardan Mastodon gibi modern metal soundlu rock gruplarına kadar çok geniş bir çevrede artan oranda ilgi gördüğü aşikar psikedelik ve progresif rock müziğin. "Absolute Elsewhere"in çok doğru bir zamanlamayla yayınlandığının da kanıtı adeta. Zira albüm metal çevrelerinde tartışmaya yol açsa da metal dışı janrların önemli temsilcileri tarafından oldukça kayda değer bulundu ve grup çoktan farklı dinleyicileri tarafından mercek altına alındı bile. Dolayısı ile Paslanmaz Kalem olarak 2024'ü yeni bir keşifle kapatmak isteyenler için önerimiz, Blood Incantation ve albümleri "Absolute Elsewhere".
Hakan Atala - Lale Plak
Hakan Atala'ya göre 2024'ün En İyi Yerli Caz Albümleri
Best of 2024 / Yerli Caz
1- Kerem Görsev – Clear Horizon
2- Uğur Güneş Quartet – Unstable
5- Şevket Akıncı – Borusan Konser
Yerli sanatçılar arasında ise ilk sırada yer verdiğim Kerem Görsev’in yeri bende ayrıdır. Çok sevdiğim bir dostum, aynı zamanda yakın bir arkadaşım. Onun son üç plağı, mağazamızda düzenlediğimiz imza günlerinde hep dinleyicileriyle buluştu. Ancak mağazamız artık faaliyette olmadığı için son plağı için imza günü düzenleyemedik. Bu, benim için biraz buruk bir durum. Yine de müziği ve dostluğu, her zaman gönlümüzdeki yerini koruyor.
Hakan Atala'ya göre 2024'ün En İyi Yabancı Caz Albümleri
Best of 2024 / Yabancı Caz
1- Paolo Fresu & Uri Caine – Legacy
2- Bill Charlap - And Then Again
3- David Hazeltine - Silver Lining
5- Brad Mehldau - Solid Jackson
Yabancı piyanistlerden bahsederken, bir numaraya koyduğum Ekim ayında Akbank Caz Festivali kapsamında İstanbul’a gelen efsane ismi Brad Mehlda'yı mutlaka anmam gerek. Kendisi benim için gerçekten özel bir sanatçı. Hem eserleri hem de sahne performansıyla hayranlık uyandırıyor. Konser çıkışında onu yakından görme ve birlikte fotoğraf çektirme şansı yakaladım; bu da unutulmaz bir anı oldu benim için.
Gülşah Güray - Radyo Eksen
Gülşah Güray'a göre 2024'ün En İyileri
1- Amyl And the Sniffers – Cartoon Darkness
2- The Cure - Songs of a Lost World
4- The Lemon Twigs - A Dream Is All We Know
6- Suki Waterhouse - Memoir of a Sparklemuffin
7- John Grant - The Art of the Lie
8- Mdou Moctar – Funeral for Justice
9- King Gizzard & The Lizard Wizard – Flight B741
11- David Gilmour – Luck and Strange
12- St. Vincent - All Born Screaming
13- Nick Cave & the Bad Seeds - Wild God
15- English Teacher – This Could Be Texas
16- Ca7riel & Paco Amoroso - Baño María
17- Father John Misty — Mahashmashana
18- Aurora - What Happened to the Heart?
19- The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes
20- IDLES – TANGK
21- The Last Dinner Party - Prelude to Ecstasy
22- The Black Crowes - Happiness Bastards
23- Michael Kiwanuka - Small Changes
24- Brittany Howard - What Now
25- Nia Archives – Silence Is Loud
26- Ezra Collective - Dance, No One’s Watching
28- Leyla Mccalla - Sun Without the Heat
Doruk Güralp - DJ
Doruk Güralp'in 2024'te En Çok Çaldığı Şarkılar
1- Per Hammar, Jannik Jivunk - Stellar Oasis (Jannik Jivunk Mix)
Serkan Kılıç / SO Event & North Star
Serkan Kılıç'a göre 2024'ün En İyi Electronic Parçaları
Serkan Kılıç'a göre 2024'ün En İyi DJ Setleri
Bir Baba Indie
Bir Baba Indie'ye göre 2024'ün En İyi Yerli Albümleri
4- Selin Sümbültepe, Zeid Hamdan - Hemhal
6- Seda Erciyes – Bataklığımda
7- Paptircem - Büyüklere Ninniler
8- Açık Hava Diskosu – AN (EP)
9- Nilipek. - Uydurduğumuz Oyunlarla
10- Barış Demirel - Dans Pisti Cenazesi
13- Şenceylik - Eteğimdeki Taşlar
14- Ja, Klar - Tuhaf ve Tekinsiz (EP)
15- Develer - Fauna
2024, yerli müzik sahnesinde albümlerin eski cazibesini kaybettiği bir yıl olarak hatırlanacak gibi görünüyor. Yine de albüm formatından vazgeçmeyen ve müzikle derinlemesine hikayeler anlatmayı sürdüren sanatçılar var. Onlar sayesinde albümlerin hala çok güçlü bir anlatım aracı olduğunu görmek mümkün.
Albüm formatının önemini yitirdiğini söylerken, bu yılın en iyi albümlerinin yarattığı etkiyi göz ardı etmek olmaz.
Moda 216 Plak
Moda 216 Plak'a göre 2024'ün En İyi Albümleri
2- Nils Landgren Funk Unit - Raw
3- Billie Eilish - Hit Me Hard and Soft
4- Common, Pete Rock - The Auditorium Vol. 1
5- David Gilmour - Luck and Strange
Moda 216 Plak'a göre 2024'ün En İyi Şarkıları
1- Ferdi, Veeko Morlet - Take 01
2- Hiatus Kaiyote - Everything's Beautiful
6- Amy Gadiaga - All Black Everything
7- Fontaines D.C. - Starburster
Özgün Semerci - Müzisyen (Second)
Özgün Semerci'ye göre 2024'ün En İyi Şarkıları
2- Grayscale - Not Afraid to Die
3- Winnetka Bowling League - America In Your 20's
4- Green Day - Living in the 20's
5- Post Malone, Morgan Wallen - I Had Some Help
Onur Yazıcı - Zorlu PSM
Onur Yazıcı'ya göre 2024'ün En İyi Punk Şarkıları
1- Amyl and the Sniffers - Jerkin'
2- Soft Play - Everything and Nothing
5- Bad Nerves – You’ve Got The Nerve
9- Wine Lips – High On Your Own Supply
Buna hiç kuşku yok ki, Amyl and the Sniffers; günümüzün en enerjik sahne ikonlarından biri olma yolunda ilerleyen vokali Amy Taylor’ın liderliğinde, punk müziğin en etkileyici ve güçlü temsilcilerinden biri haline geldi. Onlara eşlik eden Soft Play, eski adıyla Slaves yeni albümlerinin R.E.M.'in şarkısı Losing My Religion soslu en yavaş parçası 'Everything And Nothing' ile bu yıl en çok dinlediğim parçalardan oldu.
Onur Yazıcı'ya göre 2024'ün En İyi Psychedelic Şarkıları
2- Balthvs - Like Coconut Water
Harikulade yeni albümleri Mount Matsu ile gönülleri bir kez daha fetheden YĪN YĪN, Tokyo Disko ile bu yıl dinlediklerim içerisinde beni çok yakalayan, çok yaratıcı da bulduğum bir şarkıya imzasını attı. Benim bu yıl dinlediğim en iyi şarkı Tokyo Disko diyebilirim. Harika birer albüm yayımlayan Balthvs ile Khruangbin de mükemmel gitar aranjmanlarıyla bu listede olmasa olmazdı.
Onur Yazıcı'ya göre 2024'ün En İyi Indie Şarkıları
1- Fcukers – Homie Don’t Shake
3- Blondshell - Docket (feat. Bully)
4- Metronomy, Pan Amsterdam - Nice Town
5- Jack White – Archbishop Harold Holmes
6- The Vaccines - Heartbreak Kid
10- Get Down Services - Engine
Bonus: Karen O, Danger Mouse – Super Breath
Fcukers'ı ilk sıraya koymamın en büyük sebebi, LCD Soundsystem ve Talking Heads gibi gruplara olan sevgim. İkinci sırada yer verdiğim, geçtiğimiz aylarda dağılan black midi’nin solisti Geordie Greep’in ilk solo single’ı ise şimdiye kadar duyduğum en ilginç ve çılgın şarkılardan biri oldu. Caz akorlarına sahip bir rock şarkısı olmasına rağmen, bu eseri yalnızca jazz rock olarak tanımlamak yetersiz kalır. Şarkının barındırdığı math rock, dance punk ve progressive rock gitarlarının, Geordie Greep’in caz tınılı vokalleri ve pop dokunuşlarıyla birleşmesi, ortaya bir disko enerjisi çıkarıyor. 'Holy, Holy'i dinlerken, adeta Broadway’in Latin etkili ve en sıra dışı şovlarından birini izliyormuşsunuz gibi hissettiriyor.
Onur Yazıcı'ya göre 2024'ün En İyi Electronic Şarkıları
2- Fred again.., Lil Yachty, Overmono – Stayinit
3- Barry Can’t Swim - Sunsleeper
5- Jamie xx, Honey Dijon – Baddy On The Floor
Onur Yazıcı'ya göre 2024'ün En İyi Nu jazz Şarkıları
1- Yussef Dayes (feat. Elijah Fox) - Istanbul (Live from Malibu)
2- O. – 176
5- Sungazer – Against the Fall of Night
6- BADBADNOTGOOD – Best Left Unsolved
7- Lilly Legit – Loss Has To Be Beautiful
8- Jeff Parker ETA IVtet – Freakadelic
Onur Yazıcı'ya göre 2024'ün En İyi Indie Rap Şarkıları
1- Yard Act - When The Laughter Stops
2- Fontaines D.C. - Starburster
3- Young Franco, Master Peace – Wake Up
4- Sleaford Mods – Git Some Balls
5- Get Down Services - I Got Views
Bonus: Metronomy x Lynks x SPIDER x Master Peace x TaliaBle - Typical
Daft Punk'ın yarısı Thomas Bangalter, Benjamin Diamond ve Alan Brax ortaklığında tek seferlik bir iş birliği olan Stardust'ın 1998 yılı çıkışlı Music Sounds Better With You sample'larına sahip Yard Act şarkısı When The Laughter Stops'ı listenin başına koymak çok zor olmadı.
Parham A.G - Müzisyen (Second & Frozen Clouds)
Parham'a göre 2024'ün En İyi Şarkıları
2- Glitterer - The Same Ordinary
3- Ultra Q - Meet in the Middle
6- Soft Play - Everything and Nothing
7- Blink-182 - Every Other Weekend
8- Origami Angel - Dirty Mirror Selfie
9- Kublai Khan TX - Theory of Mind
10- Knocked Loose (feat. Poppy) - Suffocate
2024 yılı benim için yoğun bir üretim süreciyle başladı. Bir yandan kendi albümümü kaydederken, sevdiğim grupların yeni müziklerini takip ederek kendime ilham ve dinamik referanslar aradım; bu süreçte bolca yeni müzik keşfettiğim bir yıl oldu. Genel olarak emo ve hardcore ekseninde dönen bir müzik hayranı olduğumdan, 2024’ün benim gibi "duygusal çocuklara" gayet tatmin edici kulak şekerleri bahşettiği bir sene olduğunu söyleyebilirim.
Knocked Loose’un ekstrem müzik çıtasını her anlamda gökyüzüne taşıması, Junior Varsity’nin gruba yeni bir vokalist ekleyip daha da versatil sound’lar denemesi ve Origami Angel’ın Will Yip gibi dev bir prodüktörle stüdyoya girmesi, beni bu sene heyecanlandıran müzik olaylarından sadece birkaçı. Bu 10 albümü seçmek, yine bu sene çıkan birçok albüme haksızlık edebilir; ama ben bu riski alıyor, "Bu kulakla yürek benim," diyorum ve 2025’te duyacağım yeni güzel müzikler için gün sayarak hepinizin yeni yılını kutluyorum!
Murat Ekşi - Yazar
Murat Ekşi'ye göre 2024'ün En İyi Albümleri
1- Kidsnot$aints – Miss Velveteen
Pamuk şeker gibi bir hisli indie-pop'un üzerine çok çalışılmış/düşünülmüş bir prodüksiyonunda sunuluşu. 10 şarkı ve 22 dakika 18 saniye(!)nin tek bir anı boş değil. Bedroom-pop'un ulaşabileceği nihai nokta “Miss Velveteen”.
2- MK.gee – Two Star & The Dream Police
R&B'nin eğilip bükülüp türevinin alınarak alternatif hacme oturtuluşu. Buna rağmen çok yakalayıcı besteler ve anlardan oluşuyor. İçinde çok fikir var, öyle ki bir sonraki albüme dair yaratıcı kuşkuları artırıyor. Organik müziğin uzandığı yerlerin adressizliği adına bir zafer kaydı.
Endonezya(!)'dan soul tarihinin en iyi albümlerinden biri çıktı. Başka bir şey demeye gerek yok sanırım.
4- Brigitte Calls Me Baby – The Future Is Our Way Out
Wes Leavins'in sadece sesi Elvis ile Morrissey arasında gidip gelmiyor, grubun ruhu da o arada renk veriyor. The Smiths'in vokalisti Elvis Presley olsa ne olurdu görmek için harika bir deneyim.
Yılın açık ara en iyi pop albümü. İçinden üç ayrı iyi albüm çıkabilecek kalite ve yoğunluk içeriyor. Gözleri alacak ışıltısı ve enerjisini de not etmek lazım.
Kanadalı Tops'ın şarkı yazımından da sorumlu vokalistinin ilk solo albümü Tops'ın formülünü bozmuyor: Yumuşaklığının dream-pop gibi hissettirdiği kusursuza yakın bir indie-pop. “Wear You Out” gibi şarkılarda Fleetwood Mac günümüzde indie grubu olsa ne olurdu sorusunun da yanıtı mevcut.
7- The Last Dinner Party - Prelude To Ecstasy
Sound olarak indie rock, ruhen barok etkisiyle art-rock. Zaman makinesiyle 200 yıl önceden gelen beş Londralı kadın müzisyenin günümüz müziğine uyum albümü gibi kayıt. Geçmişin izlerini taşıyan kadim tablodan taşan seslerin kusursuza yakın yekünü.
8- Chelsea Wolfe – She Reaches Out to She Reaches Out to She
Karanlıklar prensesi geri döndü. Doom metal'ine karıştırdığı folklorik huzursuzluklar ve deneysel seslerinin karışımı yine iş başında. Işıktan uzaklaştıkça kendini bulanların yine en önemli adreslerinden biri Wolfe.
9- Magdalena Bay – Imaginal Disk
Los Angeles'lı ikili synth-pop'u entelektüel sulara çekti, bu arada yakalayıcı şarkı yapmaktan da ödün vermedi. Psikedelik tatları sound'larına serperken diskolarda çaldığında ortalığı ateşe verdirecek “Fear, Sex” gibi başyapıtlar da kayıtta yer aldı.
10- Infinity Song – Metamorphosis Complete
Yılbaşı öncesi. Hava soğuk. Kar her yeri kaplamış. Dışarıda elleriniz cebinizde yürüyorsunuz. Hava soğuk ama çevredeki ışıklandırmalar, insanların yılbaşı koşuşturması içinizi ısıtıyor. O sırada kulağınızda “Metamorphosis Complete” var. Şarkılar akarken o tatlı huzur ve sevinç sizi gülümsetiyor. Ama bu gülüşün içinde biraz da hüzün var.
11- Nilüfer Yanya – My Method Actor
12- Chanel Beads – Your Day Will Come
13- Waxahatchee – Tigers Blood
14- Nala Sinephro – Endlesnness
16- NewDad – Madra
17- Billie Eilish – HIT ME HARD AND SOFT
18- BUBBLE TEA AND CIGARETTES – we should've killed each other
20- Blood Incantation – Absolute Elsewhere
22- Kaeto – Intro
24- Jlin – Akoma
25- all under heaven – What Lies Ahead Of Me
26- Tyler, The Creator – CHROMAKOPIA
27- Oranssi Pazuzu – Muuntautuja
29- A Place To Bury Strangers – Synthesizer
31- DIIV – Frog In Boiling Water
32- Isaac Delusion – Lost and Found
34- 2nd Grade – Scheduled Explosions
35- Vampire Weekend - Only God Above Us
36- Couch Slut – You Could Do It Tonight
37- The Cure – Songs of a Lost World
Nazlı Erdol - Independent Türkçe
Nazlı Erdol'a göre 2024'ün En İyi Albümleri
2- Aaron Frazer - Into the Blue
3- Thee Sacred Souls - Got A Story To Tell
4- Baby Rose & BADBADNOTGOOD - Slow Burn
7- Nilüfer Yanya - My Method Actor
8- The Cure - Songs of a Lost World
10- Michael Kiwanuka - Small Changes
Hep Spotify Wrapped listemin zirvesine hem de gönlümün en güzel yerine Endonezya çıkışlı üçlü Thee Marloes'u koyduğum bir yıl oldu.
Thee Marloes gibi Thee Sacred Souls da nostaljik soul ve R&B tınılarıyla geçmişe saygı duruşuyla selam çakarken, Aaron Frazer ve Baby Rose & BADBADNOTGOOD iş birliği modern bir dokunuşla bu tarzları yenilikçi hale getirdi.
DON WEST ve Loren Kramar, alternatif yaklaşımlarıyla dinleyiciye derinlemesine bir anlatım sunuyor. Nilüfer Yanya'nın avangart popu ve Yaya Bey'in neo-soul öğeleri, güçlü duygusal anlatılarıyla öne çıkıyor.
Yıllar sonra çıkardığı Songs of a Lost World'le The Cure, zamansız melankolisiyle yine vurdu bizi. Michael Kiwanuka ise Small Changes'ta her zamanki zarafetiyle anlatıyor hikayelerini.
İlk 10'da kendine yer bulamadı ama Fontaines D.C.'ye de selam olsun. Bence bir Skinty Fia değil ama Romance için teşekkürler.
Arda Toklu - DJ
Arda Toklu'ya göre 2024'ün En İyi Şarkıları
2- Fontaines D.C. - Starburster
3- Jamie xx & Honey Dijon - Baddy On The Floor
6- Fcukers - Homie Don't Shake
10- The Murder Capital - Can't Pretend to Know
11- Amyl and The Sniffers - Jerkin'
13- Goblin Daycare - Liar, Liar
14- Drahla - zig-zag
Gökçe Güzel - Zorlu PSM
Gökçe Güzel'e göre 2024'ün En İyi Albümleri
2- David Gilmour – Luck And Strange
4- Teddy Swims – I’ve Tried Everything But Therapy (Part 1.5)
5- St. Vincent – All Born Screaming
6- Nilüfer Yanya – My Method Actor
Metin Aktaşoğlu - Mashable Türkiye
Mashable Türkiye'den Metin Aktaşoğlu'na göre yılın 5 albümü
2- Cindy Lee – Diamond Jubilee
4- Nilüfer Yanya – My Method Actor
5- Vampire Weekend – Only God Was Above Us
Yıl biterken şöyle dönüp geriye bakınca gönül rahatlığıyla Brat'i 2024 listelerinde tepelere bir yerlere yazabiliyorum. Pop aleminde tıkır tıkır işleyen bir hit makinesi olarak nam salan Charli xcx'in Brat ile solo kariyerinin ustalık eserine imza attığını söylemek mümkün. Çağın ruhuna uygun olarak çok umursamaz gözükse de kendisini çok iyi ifade eden Brat, muhtemelen yıllar sonra bile dönüp baktığımızda 2024'ü ve hatta içinden geçtiğimiz birkaç yılı tanımlayan bir albüm olarak hatırlanacak. Defalarca başa sardığım albümden Club classics, B2b, I think about it all the time ve 365 hala keyifle ziyaret ettiğim parçalar.
Tekliler ve playlist'ler çağından geçtiğimiz aşikar. Bu durumun, sektörü müziğin kalıcılığını zedeleyen bir yola ittiğini düşünüyorum fakat bu daha geniş tartışma alanları gerektiren derinlikli bir mesele. Velhasıl bu çerçevede bütünlüklü ve derinlikli albüm özlemimi gideren her işe dört elle sarılmak istiyorum. Diamond Jubilee de böyle kucak dolusu sarılmak istediğim bir albüm. Psikedelik pop ve son dönemlerin popüler tarzı lo-fi'ı buluşturmayı başaran Kanadalı müzisyen Patrick Flegel, iki saatlik bu yolculukta fikirleri, armonileri ve gitaristliğiyle aklımızı başımızdan alıyor. Diamond Jubilee, Dreams of You, Wild One ve If You Hear Me Crying'in ayrıca altını çizmem gerek.
Bazı albümleri tarif etmek çok zor. Night Reign'i de tarif ederken zorlanıyorum. Fakat dinlediğim her turda “Vay be...” dedirtmeyi başarıyor. Zira cazın dingin icrası nüanslara çok bağlı. Dinginliği monotonluktan ayıran nüans sayesinde Night Reign iyi bir caz albümünden, yılın en özel albümlerinden birine dönüşmekte. Aftab'ın her saniye daha da büyüyen sesi, olağanüstü bir prodüksiyon kalitesi ve Pakistan'dan New York'a bir tüy gibi süzülen performanslarla birleşince büyüleyici bir albüm dinliyoruz. Aey Nehin, Autumn Leaves, Last Night (Reprise) ve Raat Ki Rani bir ziyareti hak ediyor.
Nilüfer Yanya – My Method Actor
Nilüfer Yanya, 2019'da çok iyi bir ilk albüme (Miss Universe) ve 2022'de en az onun kadar iyi bir ikinci albüme (Painless) imza attıktan sonra bu yıl üçüncü stüdyo albümüyle de bir beklenti doğurmuştu. Teklileriyle heyecan yaratan My Method Actor ile 29 yaşındaki Türk asıllı şarkıcı-söz yazarı beklentileri karşılamakla kalmadı, bence ilk iki albümünün üstüne de çıktı. Olgunlaştıkça kendisini daha iyi ifade eden Nilüfer Yanya, Wilma Archer ile olan işbirliğinde kendine güvenen, karizmatik, hayalkırıklıklarını sahiplenen anlatısının altını doldurmayı başarmış. Özellikle Binding'i dinlediğinizde giderek ikonikleşen vokalinin rahatlatıcı etkisine kapılmadan edemeyeceksiniz. Hem Türkiye'de hem de global çapta hak ettiği kadar bilinmediği düşüncesindeyim... Fakat bu albüm özellikle de global sahnede işleri onun lehine değiştirebilecek lezzette.
Vampire Weekend – Only God Was Above Us
Söz konusu alternatif rock ve alternatif pop ise Vampire Weekend'i açıp arkanıza yaslanacaksınız! Bu işlerin kompetanı, küresel distribütörü Ezra Koenig nasıl yapıyorsa her seferinde çok melodik ve hikayesiyle gayet kompleks işler üretmeyi başarabiliyor. İsmini 88'de yaşanan bir uçak kazasının ardından New York Daily News'ün attığı gazete manşetinden alan albüm, anlatım, üslup ve genel anlamda estetik olarak o dönemin New York'undan beslenmekte. Hem uyumsuz hem de gayet tutarlı bir albüm var karşımızda. Hedeflenen de bu olsa gerek. Vampire Weekend'in öncülerinden olduğu tarzın, tüm ikonik seslerini ve fikirlerini yer yer bulabileceğiniz albüm, şahane bir prodüksiyonun da eseri. Kesinlikle tekrar tekrar dönüp dinlenesi bir albüm. Classical, Capricorn, Prep-School Gangsters, Pravda ve Hope'u hafızama adeta kazıdım!
Surge Türkiye
Surge Türkiye'ye göre 2024'ün En İyi Albümleri
2- Opeth - The Last Will and Testament
3- Rhapsody Of Fire - Challenge the Wind
4- Alcest - Les Chants de l’aurore
5- Bring Me the Horizon - Post Human: Nex Gen
6- Knocked Loose - You Won't Go Before You're Supposed To
7- Leprous - Melodies Of Atonement
8- Hail Spirit Noir - Fossil Gardens
Surge Türkiye'ye göre 2024'ün En İyi Konserleri
1- Opeth - Zorlu PSM
2- Accept - KüçükÇiftlik Park
3- Scorpions - KüçükÇiftlik Park
4- Sodom - KüçükÇiftlik Park
5- Ne Obliviscaris - IF Performance Beşiktaş
6- Bruce Dickinson - KüçükÇiftlik Park
7- Batushka - Holly Stone Beyoğlu
8- Judas Pries - Parkorman
9- Therion - Zorlu PSM
10- Cradle of Filth - IF Performance Beşiktaş
Alperen Yılmaz - Zorlu PSM
Alperen Yılmaz'a göre 2024'ün En İyi Techno, Acid Techno Setleri
1- Anetha - Boiler Room x Mama Told Ya, Barcelona
2- KI/KI | Boiler Room x AVA Festival 2024
3- Helena Hauff b2b Marcel Dettmann - Dekmantel
4- Chris Liebing b2b Speedy J - Time Warp
5- Adiel b2b Ben Klock - Time Warp 2024
2024 gerek festivaller, gerek B2B'ler anlamında; hem gözlere, hem de kulaklara hitap eden bir sene oldu. Boiler Room'un trendleri takip ederken çok çeşitli yelpazede sanatçılara yer verdiği içerik konseptinin yanında; secret veya sürpriz B2B'lerle, DJ ve producer'ların janr bükücü olduğuna birçok kez kanaat getirdik.
Anetha'nın 3. Boiler Room setiyle, sanatçının Amsterdam'da kaydedilen ilk setinin üzerinden geçen zamanda kendini, müziğini ve şirketi 'Mama Told Ya'yı ne derece geliştirdiğine şahit oluyoruz. Şirketinin katalogunu olabildiğince ön plana çıkarırken akıllara gelmeyen trance ve EDM parçalarla da setini renklendiriyor. KI/KI inanılmaz bir 2024 geçirdi, hem kendi label'ından yayınladığı parçalarıyla, hem de live ve DJ set performanslarıyla kendini başka bir seviyeye taşıdı ve ortaya trance ve acid parçaların ahenk içinde dans ettiği harika bir set çıktı. Helena Hauff sosyal medya nomad'liğini sürdürdüğü için sanatçıya her denk geldiğimizde farklı bir versiyonuyla karşılaşıyoruz. Carhartt WIP için kaydettiği sete yakın bir tonda olan bu performansında ona Marcel Dettmann eşlik ediyor. İkili Dekmantel'in 10. yıl dönümünde RADAR Stage'de bir araya geliyor ve harika bir vinyl sete şahit oluyoruz. Speedy J ve Chris Liebing live dinlemeden ölmek istemediğim sanatçılardan. İkili 'Collabs 3000' adı altında birçok kez B2B performans sergiledi ve albüm yayınladı. Projeye verdikleri arayı da Time Warp'ın 30. yıl dönümü kapsamında bozdular. Live performansta bir araya gelen ikili techno ve acid türlerinde efsane bir sete imza atıyor. Ben Klock her izlediğimde çok etkilendiğim bir adam, Adiel'in de sektördeki yükselişi ve müzikal seçimleri uzun zamandır ilgimi ve dikkatimi çekiyor. Sanatçıların bir araya gelmesinden doğan performansta techno'nun kelime anlamına tekrar odaklanma fırsatımız oluyor.
Büber - DJ
Onur Büber’in 2024’te En Çok Çaldığı Şarkılar
2- Deetron - Translate Rhythms
3- Chambord & Jaguar Jaguar - Born In Blue
4- Keope - Osem (Acid Coco Remix)
5- Last Men On Earth - Arrested On Vacation
7- Musumeci & Phunkadelica - YO!
8- Roisin Murphy, DJ Koze - You Knew
Onur Büber’in 2024’te En Beğendiği Şarkılar
3- Jamie xx ft. The Avalanches - All You Children
5- Mr. Flip ft. Osunlade & Oveous - Do It Togehter
6- Noema - One (Kalabrese Re-Jam)
Okan Aydın - Kontra Plak
Okan Aydın'a göre Yılın En İyi 10 Electronica Albümü
4- Murcof - Twin Color (Vol. I)
5- Seefeel - Everything Squared
6- Pye Corner Audio - The Endless Echo
8- Akira Kosemura & Lawrence English - Selene
Müjde Yazıcı Ergin - Yazar
Müjde Yazıcı Ergin'in 2024’te En Beğendiği Şarkılar
2- Antilopen Gang - Nichts für immer
4- Bu Kholthoum, Koast – C’est la vie
6- Chase & Status, Stormzy - Backbone
9- CZARFACE, Kool Keith, Stress Eater – Rocket Science
10- Nas, DJ Premier - Define My Name
Listemdeki şarkıların -bu yıl yayınlanmış olmaları dışında- tek ortak noktaları, esasen pek bir ortak noktalarının olmamaları…. Bu şarkıların her biri farklı anlarda, farklı ruh hallerindeyken bütün yıl listemde olan şarkılar... Bütün yılı özetlemesi niyetiyle bilhassa değişik janrlardan birbirinden farklı 10 şarkı seçtim. Çoğunlukla uzun yolda araç kullanırken yol arkadaşı olan ve bazı güzel anlara “soundtrack” olan şarkılar… Z kuşağından oldschool’a, Melbourne’dan Duesseldorf’a, Londra’dan Amsterdam’a, hip hop’tan caza, chill out’tan neo soul’a 2024’ümün en özet özeti bu. Herkese çok güzel bir şarkı gibi bir yeni yıl diliyorum.
Tunahan Yılmaz - Zorlu PSM
Tunahan Yılmaz'a göre 2024'ün En İyileri
3- Digitalism - Idealism (LIVE)
4- Local Natives - Time Will Wait For No One But I’ll Wait For You
5- Marc Gonen - Dream (Single)
2024 yılında yayımlanan albüm ve parçalar arasında öne çıkanlar arasında Parra For Cuva’nın Mimose albümü ve özellikle sevilen Pinie parçası, Christian Löffler’in derin melodilerle dolu A Life albümü, Local Natives’in duygusal bir yolculuk sunan Time Will Wait For No One But I’ll Wait For You albümü, ve Marc Gonen’in rüya gibi tınılara sahip Dream adlı parçası yer alıyor. Ayrıca, Digitalism’in geçmişte yayımlanan Idealism albümünün canlı performans versiyonu olan Idealism (Live) da dinlenmesi gerekenler arasında.
Atilla Çelik - DJ
Atilla Çelik'e göre 2024'ün En İyi Yeni Şarkıları
3- Hav Hav! & Lin Pesto - Arabama Bin
5- Sad Madona, Tout Debord - Sans Ou Avec Toi
6- Faith Zapata - Wallet Picture Song
8- Leocardo DiNaprio - immer nur geträumt
9- Artemas - I Like The Way You Kiss Me
10- 2hollis - Crush