SANATIN IŞIĞINDA YOLCULUK: NAZLI KEÇİLİ İLE ARTKOLİK HİKAYESİ

Kültür ve sanatın kucaklayıcı gücü, bizi bir araya getirip içsel bir zenginlik sunarken, bu yolculuğun öncüleri de özel hikayeleri ve tutkularıyla belirir. Bu kez, sanatın derinliklerine açılan bir kapı olan Artkolik'in kurucusu Nazlı Keçili ile bir araya geliyoruz. 2012 yılında başladığı bu serüvende, Nazlı Hanım, sanatı daha ulaşılabilir kılma amacını benimseyen ve sanatın farklı disiplinlerini kucaklayan bir platform yaratmıştır. Artkolik Buluşmaları'nın ilk konuğu olarak Can Bonomo’yu ağırlayan touché’nin bu yeni etkinlik serisi, sezon boyunca izleyicileri sanatın büyülü dünyasına davet ediyor. Şimdi, Nazlı Keçili ile sanatın, eğitimin ve kültürün birleşim noktasında geçen yılların ardındaki deneyimleri, vizyonu ve gelecek hedefleri üzerine bir sohbetin eşiğindeyiz.

Artkolik'i kurma fikri nasıl ortaya çıktı? Bu platformun misyonu ve vizyonu nedir?

Ben eski reklamcıyım. 15 senelik bir reklamcılık tecrübesinden sonra hem sanata hem eğitime olan merakım beni iki alanı birleştirip sanatı daha ulaşılabilir kılmak ve herkese sanatı sevdirmek, anlatmak, öğretmek amacıyla Artkolik’i kurdum. Çok yönlü bir sanat ve eğitim platformu olan Artkolik hem 7’den 70’e herkese sanatı sevdirmek hem engin sanat öğretileriyle kişiyi birçok anlamda geliştirmek hem de sanatın çok önemli bir iletişim yolu olduğunu gösterip kurumların da kitlelere öğretici eğitici alanlar ile ulaşmasını sağlamak diyebilirim.

Artkolik'in kültür ve sanatı daha ulaşılabilir kılma amacını anlatır mısınız?

Hatırlarsınız çocukluğumuzda sanat dersi olarak okullarda ya el işi ya da resim dersleri olurdu. Orada da bir ev, ağaç, güneş resmi çizdirilir. Yapabilen sanattan anlıyor yapamayan ben de çizim yeteneği sıfır deyip ben sanattan anlamam der işin içinden çıkıyordu. Aslında sanatın çizmekten, resimden çok öte bir kavram olduğunu ve her insanın sanattan beslenmesinin onun gelişiminde ne büyük rol oynadığını anlamamız çok önemli. Bilim adamları artık sanatın en az diğer bilimler kadar önemli olduğunu ve nesillerin başarılarının sanatı, kültürü ve yaratıcılığı anlamaktan geçtiğinden bahsediyorlar. Ayrıca sanata ulaşılabilir olmak onu yapmak ya da toplamaktan da ibaret değil. Sanat ücretsiz bile ulaşabileceğiniz, öğrenebileceğimiz, beslenebileceğimiz bir alan yeter ki bilgiye ulaşım olsun ve tüketici de bunun farkında olsun... İşte biz sanatı çocuk yaşlı herkese bu farkındalığı anlatmaya çalışıyoruz.

Artkolik, birçok sanat disiplinini kapsayan çok yönlü bir platform. Bu disiplinleri seçerken hangi kriterleri göz önünde bulundurdunuz?

İnsanoğlunun gelişimde rol oynayan ve oynayacak tüm disiplinlere önem veriyoruz. Zaman ilerledikçe disiplinler genişliyor, çalışma alanları çoğalıyor. Birçok sanatçı kendini ifade etmek ve var olabilmek adına farklı disiplinlerde çalışmalar yapıyorlar. Bugün dijital çağa geçişle yapay hissetsek bile sanatın içinde artık. Biz her disipline kapımızı açık tutuyoruz çünkü hem güncel olmak durumdayız hem de insanoğlunun gelişimine doğru katkıda bulunmak için çok yönlü çalışmaların öneminin farkındayız.

Hangi sanat dallarında özellikle vurgu yapmayı amaçlıyorsunuz?

Resim heykel performans sanatları Artkolik projelerinde yoğun ele alınan dallar olsa da dediğim gibi tüm sanat dallarında çalışmak hedefimiz…

Artkolik olarak dijital ve yazılı medyanın yanı sıra offline etkinlikler de düzenlemeye başladınız. Resim, müzik, edebiyat gibi farklı sanat disiplinlerinden isimleri bir araya getirme arzunuzu Zorlu PSM’de bulunan touché’de bir etkinlik serisi haline getirdiniz. Bu iki ortam arasındaki dengeyi nasıl sağlıyorsunuz?

Biz Artkolik kurulduğu günden beri offline etkinlik yapıyoruz çünkü daha önce söylediğim gibi eğitim bizim platformumuzun önemli bir parçası… Pandemi ile online etkinlikle de yoğun bir şekilde ilave oldu çalışmalarımıza ve bu bize yepyeni bir kitle de getirdi şehir dışından ve hatta yurtdışına kadar uzandık bu çok kıymetli bir değer bizim için. Tabii touche’de başladığımız bu etkinlik, eğitimi aslında eğlenceli bir yolla seyirciye vermek oldu diyebilirim. Ancak ben bu alanların hepsinin birbirini son derece güçlü bir şekilde beslediğini düşünüyorum. Ve bu şekilde de güçlerinin arttığına inanıyorum. Medya da sanatın aslında bir destekçisi, edebiyat da. Bu proje de müzik, edebiyat ve resim heykel gibi çok yönlü alanlarda çalışan yaratıcıları misafir etmemdeki unsur da bu aslında. Sanatseverlere ve sanatı sevdireceklerime bu ortamların aslında iç içe, yan yana ilerlemesinin ne kadar önemli olduğunu dile getirmek. Bu iki ortam arasındaki dengede bu ortamlar birbirini beslediği idrak edildiğinde çok güzel sağlanıyor.

Offline etkinliklerin önemi nedir ve izleyicilerle birebir etkileşim kurmak sizin için nasıl bir deneyim?

Offline etkinlik iletişimi çok güçlü kılan bir enerji alanı. Müthiş keyifli ve dediğim gibi bir bilgiyi dinleyeni sıkmadan, yormadan vermenin çok keyifli bir yolu.

Artkolik Buluşmaları etkinlik serisinin ortaya çıkış hikayesi nedir? Bu serinin izleyiciye neler sunmayı amaçlıyorsunuz?

Dünyaca ünlü koleksiyoner ve reklamcı Charles Saatchi’nin çok önemli bir sözü var. “I am an Artchololic” diyor. Ben bir sanatkoliğim. Artkolik de ismini sanatkolik yani sanat bağımlısı olmaktan alıyor. Artkolik Buluşmaları da gerçekten sanat bağımlısı olan sanat ve kültür dünyasının çok yönlü sanatçıları, üreticileri, liderlerini ağırlamayı hedefliyor. Asıl amacım; onların hikayelerini, sanatın birçok farklı disiplinlerinden kendilerini nasıl beslediklerini, seyirciye keyifli ve bilgi dolu anlatımlarla aktarmalarını sağlayacak araç olmak ve bugün sahip oldukları başarılarda sanatın bilginin ne kadar katkısının olduğunu göstermek.

Etkinliklerde konuk ettiğiniz sanatçılarla izleyiciler arasında nasıl bir etkileşim sağlamayı hedefliyorsunuz?

Sanatçıların bilinmeyen yönlerini tanıtmak ve günümüzde gelmeyi başardıkları noktada sanatın, bilginin kendilerini besleyen yanlarını ve alanları seyirciyle paylaşmak, meraklılarını besleyebilmek. Bu alanlar ile alakası olmayan seyircilerimizde de merak duygusunu uyandırmak.

İlk etkinliğinizde Can Bonomo'nun konuk olarak seçilmesindeki düşünce sürecini paylaşabilir misiniz? Konuklarınızı seçerken hangi kriterlere öncelik veriyorsunuz?

Konuğumuzun çok yönlü bir sanatçı olması bizim için önemli. Can Bonomo aslında seyircinin müzisyen olarak tanıdığı ancak şapkasının altında şairlik, ressamlık gibi beceriler de bulunduran, son derece yetenekli bilgili entelektüel bir genç sanatçı. Üç tane şiir kitabı bulunan, kişisel sergisini açmış, müthiş bir edebiyat merakı olan, Küçük İskender ile yakın çalışmış ve dost olmuş, gençlere anlatacak çok hikayesi ve tavsiyesi olan hem çok güncel hem geçmişten beslenen bir isim. Çok da keyif dolu ve verimli bir buluşma yaptık kendisiyle.

Artkolik Buluşmaları'nın gelecekteki etkinliklerinde hangi sanat disiplinlerinden ünlü isimleri konuk etmeyi planlıyorsunuz?

Güzel sanatlar, tiyatro, sinema ve müzik alanlarında yine çok yönlü konuklarımız olacak. Ben ayrıca ileriki zamanlarda kendi alanında başarılı ve ancak sanattan, tarihten, edebiyattan, müzikten de beslenen birçok ünlü iş insanı, gazeteci, bilim insanı da misafir etmeyi çok istiyorum. Özellikle sanat ve yaratıcılıktan beslenen ama farklı alanlarda başarılı kişilerin hikayelerini her zaman merak etmişimdir.

Artkolik bünyesinde sanat üzerine teorik atölye ve seminerler düzenliyor. Bu atölyelerin ve eğitimlerin amaçları nelerdir?

Bakın Cornell Üniversitesi eski rektörü bilim adamı David Skorton ne demiş; “Gelecek nesillerin başarısı etrafımızdaki kültürleri ve yaratıcılığı anlamaktan geçer, sanat matematik ve okuma becerilerimiz kadar önemli bir alandır.” Bugün Amerikan tıp okulları başkanı olan Skorton bile sanatın önemini dile getirmiş.

Biz de bu seminer ve eğitimlerde sanat tarihinden sanatın diğer bilimlerle ilişkilerine, Yüce Atatürk’ün “Sanatsız kalan bir toplumun hayat damarlarından biri kopmuştur.” sözünün izinde çalışarak; dünya sanat devlerinin çalışmalarından sanat sektörünün içerik bilgilerine çok geniş bir alanda sanat ve kültür bilgimizi geliştirecek, sanatı ve sanat bilgisini her bireye sevdirecek çalışmalar yapıyoruz. Bunların hepsi gelecek nesillerimize daha iyi bir dünya sunabilmek için aslında.

Kendi sanat yolculuğunuzda hangi deneyimler sizi etkiledi ve şekillendirdi?

Ben resim yapmayı çok severdim hatta moda tasarımcısı olmak istedim. 14 yaşımda da bir yarışmaya katıldım ve ödül aldım ancak sonunda aile mesleğim olan reklamcılığı seçtim. Bu sektörde hem yaratıcı hem pazarlamacı insanlarla çalışıyorsunuz dolayısıyla Reklamcılık tecrübemin çok büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. İnsan bazen bunu yapmasaydım şunu yapmasaydım dese de yaşı ilerledikçe taşlar yerine oturuyor ve iyi ki bu tecrübelerden geçmişim diyorsunuz. Bizim Akademi İstanbul diye bir sanat ve reklamcılık okulumuz vardı. Bugün hem sanat hem reklam sektöründe birçok usta buradan mezundur. Maalesef 2000 krizinde kapatmak durumunda kaldık. Bunun da benim bir eğitim merkezi açmamda rolü çok etkilidir. Sanat ve eğitim sevgim de birleşince bu yolculuğa başladım. Seyahatlerimin ve tarih merakımın çok etkisi oldu onu da belirtmem lazım. Ülkelerin hem tarihlerini hem gelişimlerini merak etmek en sonunda sanata da sizi itiyor. Yaşadığımız şehir bir ayağımız Avrupa’da bir ayağımız Asya’da müthiş bir enerji. Yeni nesillerin gelişiminde sanatın rolü o kadar büyük ki; bunu kendi halkımıza çevremize öğretmek de bizlerin bir görevi diye düşünüyorum.

Artkolik'in gelecekteki hedefleri nelerdir? Yakın gelecekte planlanan projeleriniz var mı?

Artkolik’te devamlı farklı projeler üretiyoruz. Hem kurumlara özel sanat ve iletişim projeleri hem eğitim içerikli projelerimiz hem de sergi projelerimiz devam ediyor. “Sanatı sevdirmek için ne yaparız?” diye düşünüp farklı projeler üretmek benim için sanırım bir keyif haline geldi. Yakın zamanda da çok özel birkaç projemiz var. Artkolik.net adresinden web sitemizi ziyaret ederseniz daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR