ÇAĞDAŞ İNSANIN TRAGEDYASI: 10 ADIMDA UNUTMAK (ANTİ-PROMETHEUS)

Yaşadığımız hayatın sahnede kısa bir özetini izlemeye ne dersiniz? Üstelik güçlü performanslar, alışılagelmişin dışında bir sahne düzeni ve dikkat çekici metinlerden oluşan bir oyunda. Uzun yıllardır sahnelenen ve tiyatro dünyasında izlenmesi gereken bir klasik haline gelen 10 Adımda Unutmak (Anti-Prometheus), tarihten beslenip çağdaş insanın dönüşümüne uzanan trajikomik bir hikaye sunuyor. Oyunu yazıp yöneten, çok sayıda uluslararası festivale katılan Şahika Tekand’ı aynı zamanda Godot’yu Beklerken, Git Gel Dolap, Aşınma, Gergedanlaşma gibi oyunlardan da tanıyoruz. Tekand’ın “Performatif Sahneleme ve Oyunculuk” yöntemine dayanan oyun; ışık, ses, dekor gibi temel sahne elemanları ile oyuncu arasında gerçekleşen zorlu bir var olma mücadelesini içeriyor.

Oyunun atıfta bulunduğu Prometheus miti, ateşin işlevselliğinden bihaber karanlık mağaralarda yaşayan insanlara Prometheus’un ateşi hediye etmesi sonrasında insanların gurura kapılarak kendilerini tanrılarla kıyaslamalarını konu alır. Mitin sonunda Zeus, insanların bu hale gelmesine sebep olan Prometheus’u cezalandırılıp vahşi bir kayaya zincirlemiş ve sisteme karşı çıkmasının bedeli olarak yalnız başına, keder içinde yaşamaya mahkum etmiştir.

Prometheus’un sisteme karşı duruşu, günümüzdeki “uyumlu”, ideallerden uzak, küçük zevklerden ve başarılardan beslenen üstelik daha çağdaş olan insanlarla büyük tezat oluşturuyor. Oyuncuların zorlu oyun koşullarına maruz bırakıldığı, müzikalitesi yüksek bir dil ve hareket düzeni sunan 10 Adımda Unutmak (Anti-Prometheus), bağlı olduğumuz, kurtulamadığımız yükler, zincirler bizim için neler ifade eder, bizi bir dönüşüme sokabilir mi; bize yeni bir dil ve anlam sunabilir mi düşüncelerinden besleniyor ve adeta bize mahkum olduğumuz dünyayı izletiyor. Kaybetmemek için teslimiyet ve sisteme uyum sağlama tercihini Prometheus mitinden güç alarak sorgulatıyor.

10 Adımda Unutmak, bize neredeyse modern toplumda birçok insanın yaşadığı tüm zıtlıkları, bütünselliği ve umudu kaybetme hikayesini anlatıyor. Anın cazibesine kapılıp, zamanın çizgisinde kaybolma ve bireysellik trendinde gelecekten kopma durumları oyunda ustalıkla sahneleniyor. 10 Adımda Unutmak, çarpıcı derecede gerçek, kendinizden bir şeyler değil birçok şey bulabileceğiniz kadar olgunlaşmış bir Anti-Prometheus hikayesi.

Studio Oyuncuları ve Free Stage’in yapımcısı olduğu, yurt dışında da birçok kez sahnelenmiş bu etkileyici oyun kadrosunda; Cem Bender, Nedim Zakuto, Özgür Özkurt, Enes Demirkapı, Altay İcimsoy, Bahattin Genç, Verda Habif, Damla Ahkemoğlu, Melis Avcil’i barındırıyor. Şahika Tekand’ın yazıp yönettiği oyunun etkileyici sahne tasarımı ise Esat Tekand’a ait. Çağdaş insanın trajik durumunu anlatan 10 Adımda Unutmak, 4 Mart Pazartesi akşamı Zorlu PSM Turkcell Platinum sahnesinde olacak, kaçırmamanızı tavsiye ediyoruz.

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR