SPOTLIGHT: NUSANTARA BEAT

Spotlight bu kez odağını, Amsterdam’ın kanallarından Endonezya takımadalarına uzanan bir köken arayışına çeviriyor. Pandemi günlerinde bir araya gelen altı müzisyen, aile kasetlerinde, yarım hatırlanan ezgilerde ve çocukluk anılarında sakladıkları Endonezya mirasını psychedelic bir dille yeniden hayata döndürdü. Nereden başlamalı, Nusantara Beat’i bu kadar özel kılan ne ve onları sahnede izlemek neden farklı bir deneyim? Bu kısa rehber, ışıklar sönmeden önce grubun atalarının topraklarına uzanan büyüleyici dünyasına adım atmak isteyenler için hazırlandı.

Nereden başlamalı?

Djanger ile. Nusantara Beat’e giriş yapmak, tanıdık bir gamelan tınısının aniden psychedelic bir gitar sololuna dönüştüğünü duymak gibi. Grubun müziği, kecapi, kendang ve Bali gong’ları gibi geleneksel enstrümanları synth’ler ve sörf müziğini andıran gitarlarla buluşturuyor. Bir yandan nostaljik ve mistik bir atmosfer kurarken diğer yandan sizi doğrudan dans etmeye davet ediyor.

Bilmeniz gerekenler:

Nusantara Beat, 2021’de pandemi döneminde Amsterdam’da bir araya gelen altı müzisyenin ortak Endonezya köklerini keşfetme merakıyla doğdu. Vokalist Megan de Klerk, gitaristler Jordy Sanger ve Rouzy Portier, kardeşler Sonny (davul) ve Gino Groeneveld (perküsyon) ile basçı Michael Joshua’dan oluşan grubun üyelerinin çoğu, Hollanda’da büyüyen ikinci ya da üçüncü nesil Endonezya kökenli Hollandalılar. Michael Joshua ise Batı Java’da doğup on beş yaşında Hollanda’ya taşınan tek üye. Grup adını da buradan alıyor: Nusantara, Endonezya takımadasının birçok kültürü tek bir çatı altında birleştiren tarihî bir kavram.

Önceki projelerinde EUT, Jungle by Night ve hatta Türk psych-rock grubu Altın Gün gibi farklı sahnelerde yer alan üyeler, bu birikimi Endonezya’nın pelog gamı ve gamelan geleneğiyle buluşturarak kendine özgü bir sound yarattı. 2025’te Glitterbeat etiketinden yayımlanan isimsiz ilk albümleri, 2026 Ocak ayında Transglobal World Music Chart’ta bir numaraya yükseldi. Grubun ilk teklisi Fransa’nın saygın radyo kanallarından FIP Radio’da çalınırken, Beaches Brew (İtalya), Dekmantel, Lowlands (Hollanda) ve Eurosonic Noorderslag gibi önemli festivallerde de sahne aldılar.

Arkadaş ortamında lazım olabilir:

Vokalist Megan de Klerk, gruba katıldığında Endonezce’yi akıcı konuşamıyordu; buna rağmen bu dilde şarkı söylemeyi göze aldı ve grubun tamamlayıcı unsuru hâline geldi. Bir başka ilginç detay, grubun üyelerinden birkaçının daha önce Türkiye’nin Anadolu rock mirasını yaşatan Altın Gün’de çalmış olması; yani Nusantara Beat’in Amsterdam sahnesiyle Türkiye arasında aslında dolaylı bir bağ zaten var. Grubun ismindeki “Nusantara” kavramı ise yüzyıllar önce farklı krallıkların ve adaların tek bir ulus olma fikri etrafında birleşmesine gönderme yapıyor.

Neden PSM'de?

Çünkü Nusantara Beat’in sahne performansı, geleneksel Endonezya mirasını çağdaş bir enerjiyle buluşturan, nadir rastlanan bir deneyim sunuyor. Geçtiğimiz yıl MIX Festival’de sahne alarak dikkat çeken grup, bu kez kendi başlarına, 4 Aralık’ta %100 Studio’da dinleyicileriyle buluşuyor. Tropikal ezgilerin, mistik atmosferlerin ve modern dokunuşların bir araya geldiği bu geceyi kaçırmamak için iyi bir neden.

Şunları seviyorsanız onu da seversiniz...

Altın Gün, Khruangbin, Hilal Kaya, gamelan ve kecapi tınıları, 1960’lar sörf gitarları, Indo-pop klasikleri, diaspora hikâyeleri, psychedelic folk, tropikal ritimler ve bir ailenin eski kasetlerinde saklı müziğin yeniden hayat bulabileceğine inananlar.

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR