ALTI TAÇLI İMPARATORİÇE: L'IMPÉRATRICE

Müziğini, köklendiği Fransa’dan yavaş yavaş bütün dünyaya yayan yıldız soul-funk grubu L’Impératrice, 26 Mayıs’ta PSM Loves Summer by %100 Müzik kapsamında, Turkcell Sahnesi’nde olacak. Grup hakkında bazı bilinmesi gerekenleri derledik.

*Kurucu Charles de Boisseguin, Fransa'nın en popüler kültür medyası kuruluşlarında altı yıl boyunca müzik eleştirmeni olarak çalıştı; bir grup arkadaşıyla pop kültürüne katkıda bulunan tüm büyük Keith'lere (Richards, Haring) saygı duruşunda bulunmak maksadıyla Keith adlı bir dergi yayımladı. Bir gün, kendisi müzik yapmadan başkalarının çalışmalarını eleştirmeye devam edemeyeceğini hissetti. Ve hikâye böylece başladı.

*Aile evindeki birkaç syntesizer, 70'lerden kalma eski bir Farfisa org ve bir elektrikli piyanoyla işe başladı Charles. Bu enstrümanlarla yaptığı besteleri GarageBand’de kaydederdi. Yatak odası deneylerinin disco, 90’ların French Touch’ı ve film müziği etkilerini harmanlayarak gezegenin farklı köşelerinden milyonlarca insanı dansa kaldıracağını hayal eder miydi, bilinmez.

*“70'lerin, 80'lerin elektronik ve pop müziğinin karışımından başka bir şey yapabileceğimi hissetmedim". diyor Charles de Boisseguin. Ona ilham veren müzisyenler arasında ise dinleyerek büyüdüğü François de Roubaix, Vladimir Cosma ve Michel Legrand gibi Fransız bestecileri sayıyor.

*Altı kişiyi tamamlayan grubun ilk yayınından itibaren bu denli ilgi çekmesinin sebeplerinden birini de yalnızca synth, gitar, bas, davul ve vokalden ibaret olmasına rağmen müziğin kulağa elektronik gibi gelişine bağlıyor. L’Impératrice’in yolculupa enstrümantal olarak başladığını, vokalin müziğe sonradan dâhil olduğunu da not edelim.

*İmparatoriçe anlamına gelen L’Impératrice adı ise müziğin verdiği duygunun bir çıktısı: Boyun eğmez, savaşılamayacak kadar güçlü, ne isterse yapan, çok güzel, şehvetli bir kadının sesi, neredeyse bir tanrıça gibi…

*L'Impératrice şarkılarının film müziklerini andırması tesadüf değildi zira grubun tüm üyelerinin sinemaya tutkuyla bağlı olmasının yanı sıra eski gitarist Martin, ekipte müzik dışında iş yapan tek kişi olarak bir görüntü yönetmeni olarak çalışıyordu. Hatta bu alandaki becerilerini, aralarında “Parfum Thérémine”in de bulunduğu iki müzik videosunda kullandı.

*Zamanla ve kadrosundaki değişikliklerle sonik havuzunu yeni enstrümanlar, sesler ve armonilerle giderek genişleten grup, şarkı formlarını bükmeye, süreleri konusunda özgürleşmeye yöneldi. Bugüne dek Matahari ve Tako Tsubo adında iki uzunçalar yayımladı L'Impératrice.

*2021’e tarihlenen Tako Tsubo, grubun hem kişisel hem de -hâliyle- politik olmaktan çekinmediği bir dönüm noktası aslında. Solist Flore Benguigui içinde beş erkek içinde tek kadın müzisyen olarak kendini özgürce ifade edebileceği bir alanda eşit bir üretimde bulunmuş olmanın rahatlığını yaşadığı bir dönüm noktası. Hatta onun sesini ve müzisyenliğini merkeze koymanın, grup tarafından cinsiyetçiliğe meydan okumak amacıyla özellikle tercih edildiğini söylüyor. Benguigui ve diğer L'Impératrice üyeleri, sahnede devleşen performanslarıyla büyülemeye devam ediyor. Gerisi 26 Mayıs’ta.

BUNLAR DA İLGİNİ ÇEKEBİLİR